Sosyoloji Bölümü nedir? Sosyoloji Mezunu ne iş yapar?

Sosyoloji Bölümü nedir? Sosyoloji Mezunu ne iş yapar?

Sosyoloji bölümü mezunlarını kamu ve özel sektörde bekleyen iş olanakları nelerdir?

ABONE OL
16 Temmuz 2023 13:09
Sosyoloji Bölümü nedir? Sosyoloji Mezunu ne iş yapar?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Öncelikle sosyoloji bölümü üniversitelerin Fen edebiyat fakültesinde bulunur. Bu içeriğimizde sosyoloji bölümü mezunlarının iş alanları ve ne işler yapabileceği konularına değindik.

Sosyoloji bölümü ülkemizde Fen-edebiyat fakültesinde yer alır. Mezun sayısı da oldukça fazladır. Bu bölümden mezun olanlar eğlenceli bir üniversite yaşantısı geçirirler. Toplum bilimi ve insan davranışını inceleyen bu bölümde diğer fakülteler sıkıcı sınavlara girerken eğlenceli filmlerden sınav olabilmektedirler. Ancak bölüm bittikten sonra işsizlik gerçeğiyle karşılaşabilmektedirler.

Sosyoloji bölümünden mezun olanlar nerelerde çalışabilir?

Yurdumuzda çoğu sektör gelişimini tamamlamamıştır. Tamamlayan sektörler ise hak ettiği değeri görememiştir. Bu durumda sosyoloji bölümü mezunları da diğer çoğu bölüm mezunları gibi hak ettikleri koşullarda çalışamamaktadır.

Çalışma alanları hem kamu hem de özel sektördür. Sosyoloji bölümü özel sektörde daha fazla iş olanağı bulabilmektedir.

Sosyoloji bölümü özel sektörde nerelerde çalışabilir?

Dershane veya özel okulların rehberlik servisi,

Anket şirketleri,

Araştırma ve geliştirme kuruluşları,

Medya danışmanlık şirketleri.

Yukarıda sıralanan alanlarda iş olanağı bulabilmektedirler. Eğer öz geçmişlerine yabancı dil ve başka bir bölümü daha ekleyebilirlerse herhangi bir kuruluşta daha kolay iş bulurlar.

Sosyoloji bölümü kamuda ne iş yapar?

Bütün lisans mezunlarının başvurabileceği 4001 nitelik kodu olan memurluk kadrolarını tercih ettiklerinde bir devlet kurumunda düz memur olarak çalışabilirler. (4001 niteliği ile atanan memur, nüfus idaresi, sosyal güvenlik kurumu ve kaymakamlık gibi devlet kurumlarında memur olurlar)

Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans yapıp yabancı dil sınavından 50 (elli) puan alabildiklerinde akademisyen olma imkanları vardır.

Formasyon eğitimi aldıklarında öğretmen olarak atanmaları mümkün olacaktır.

Akademisyenlik veya formasyon ile öğretmenlik yapmayı düşünen öğrenciler not ortalamalarını yüksek tutmak zorundadırlar.

Ayrıca sosyologların girebileceği ders sayısı gerçekten az olduğu için MEB’de istihdam edilen sosyoloji bölümü mezunu öğretmen sayısı oldukça azdır.

Kısaca sosyoloji mezunu olanların yüksek bir çoğunluğu özel sektörde iş imkanı bulur. Kamuda çalışma imkanları oldukça kısıtlıdır. Her bölümde olduğu gibi sosyoloji mezunları da kişisel yetkinliklerini artırdıklarında daha fazla iş imkanına sahip olurlar.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.