Zabıt Katibi nedir? Zabıt katibi ne iş yapar?

Zabıt Katibi nedir? Zabıt katibi ne iş yapar?

Kimler zabıt katibi olabilir ? Zabıt katibi olmak için hangi sınava girilmelidir ? Zabıt katipliği hakkında merak edilen soruların cevapları

ABONE OL
22 Şubat 2024 18:56
Zabıt Katibi nedir? Zabıt katibi ne iş yapar?
3

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizde zabıt katibi adliyelerde çalışır. Yazı işlerinden sorumludur yani mahkemede hakimin söylediklerini kayıt altına alır

Severek yapılacak meslekler arasındadır, iş yükleri biraz fazladır. Ülkemizin bütün illerinde ve çoğu ilçesinde bulunan adliyelerde çalışabilirler. Sınavına girdiğiniz adliyeden başka yere tayin olmak istemediğiniz zaman rotasyon yoktur.

Zabıt katibi nasıl olunur ?

Zabıt katipliği alımları genel olarak yılda 1 ya da 2 defa ihtiyaç durumuna göre illerde ve ağır ceza mahkemesi bulunan ilçelerde yapılmaktadır. Sınavı kazanılan yerde iş başı yapılır.

Zabıt katibi tayin hakkı var mı?

Tayin isteyen kişiler her yaz havuz tayini olarak bilinen kurum içi yer değiştirmek için başvurarak gideceği yerde boş kadro varsa tayin olabilirler.

Fiziki çalışma şartları uygun olsa da lojman sorunuyla karşılaşılabilmektedir.

Kimler zabıt katibi olabilirler?

Bu mesleği yapabilmek için lise ve dengi bir okuldan mezun olmak gerekir. Ayrıca MEB ya da Halk Eğitim Merkezlerinde verilen daktilografi veya Bilgisayar sertifikası sahibi olmanız lazım.

Lise ya da üniversitede bilgisayar eğitimi almış kişilerden bu belge istenmez.

Bilgisayar ve adalet mezunlarından da bu belge istenmemektedir.

Bir diğer başvuru şartı KPSS’den en az 70 puan almış olmaktır.

Ön lisans, Lisans ve Lise KPSS puanları ayrı yarı değerlendirilmez.

Zabıt katipliği sınav aşamaları

KPSS puanı ile başvurduktan sonra klavye sınavı mevcuttur. İlan edilen kadro sayısının 20 katı kadar kişi KPSS puanına göre sıralanmaktadır. Bu sıralama Lise, Ön lisans ve Lisans olarak ayırmadan, bir arada sıralanmaktadır.

Sıralamaya giren kişiler Klavye Uygulama Sınavına girerler. Bu sınav da yazılacak metinler sınava 1 hafta kala Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü internet sitesinde paylaşılır.

3 dakikada en az 90 kelime yazma kuralı vardır. Bu kriteri sağlayan adaylar arasından adliyenin kadro sayısının 3 katı kadar en aday sıralanır. Daha sonra sözlü mükalata alınırlar.

Sözlü sınav puanı ile KPSS puanının ortalaması başarı puanınız olur. Adaylar bu puana göre sıralanırlar. Birinciden başlanarak kadro sayısı kadar kişi atamaya hak kazanır.

Zabit katipliği sınav aşamaları bunlarıdır.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.